Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в четвъртък, че МВФ

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в четвъртък, че МВФ
Коментари Харесай

МВФ вижда риск от рецесия и намалява прогнозата за растеж през 2023 г.

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева сподели в четвъртък, че МВФ ще понижи прогнозата си за напредък за 2023 г. до сегашната прогноза от 2,9%, оповестяват АП, Агенция Франс Прес и " Франс 24 ".

В мнения, готови за нейната тирада в университета Джорджтаун във Вашингтон, Георгиева заяви, че МВФ ще предизвести за нарастващи опасности от рецесия в своя документ за прогнозите за международната стопанска система, който би трябвало да бъде оповестен идната седмица.

" Като цяло очакваме световна загуба на произвеждане от към 4 трилиона $ сред в този момент и 2026 г. Това е размерът на немската стопанска система - голяма крах ", акцентира тя.

" Докато паричната политика удря спирачките, не би трябвало да има фискална политика, която настава газта ", уточни още тя.

Георгиева разяснява, че " по-вероятно е нещата да се влошат, преди да се подобрят ", като сподели, че руското навлизане в Украйна, което стартира през февруари, трагично промени гледната точка на МВФ по отношение на стопанска система.

Много страни към този момент виждат огромни въздействия на войната върху техните стопански системи. МВФ пресмята, че страните, съставляващи една трета от международната стопанска система, ще претърпят най-малко две поредни тримесечия на икономическо стесняване тази или идната година.

От решаващо значение е " стабилизирането на международната стопанска система чрез справяне с най-непосредствените провокации " - в това число необузданата инфлация. Политиците би трябвало да работят дружно, с цел да " предотвратят превръщането на този интервал на нараснала неустойчивост в рисково " ново обикновено ", сподели Георгиева.

Но тя предизвести, че процесът ще бъде мъчителен - ​​и че в случай че централните банки работят прекомерно нападателно, с цел да понижат ценовия напън, това може да провокира " нескончаем " стопански спад.

Финансови министри и шефове на централни банки от повече от 180 страни ще се съберат идната седмица във Вашингтон за първата напълно персонална среща на Международния валутен фонд и Световната банка от 2019 година, преди пандемията Covid-19.

Срещите идват в сложен миг за световната стопанска система, като пандемията значително е под надзор, но растящата инфлация и възходящите лихвени проценти в този момент заплашват да отекнат по целия свят и да задушат зараждащите се възобновявания. " За по-малко от три години преживяхме потрес, след потрес, след потрес ", сподели Георгиева в речта си в Джорджтаунския университет.

Смущенията в международното предложение към този момент бяха предизвикателство, защото търсенето набъбна след забавянето на пандемията, подхранвайки инфлацията в международен мащаб, а напрежението се утежни след съветското навлизане в Украйна - което Георгиева назова " безсмислена война " - което провокира и скок на цените на храните.

" Инфлацията надалеч не е преходна, само че стана по-устойчива " и действието, преди високите цени да се утвърдят, е основно предизвикателство за политиците, сподели Георгиева - предупреждавайки, че " цената за неверна политическа стъпка може да бъде голяма ".

" Недостатъчното стягане би довело до прекъсване и одобряване на инфлацията ", само че придвижването " прекалено много и прекомерно бързо - и то по синхронизиран метод в другите страни - може да тласне доста стопански системи към продължителна криза ", сподели тя.

Въпреки рисковете, централните банки би трябвало да продължат да " работят уверено ". " Това не е елементарно и няма да мине без болежка в близко бъдеще ", предизвести тя. " Но ключът е да се избегне доста по-голяма и по-дълготрайна болежка за всички по-късно. "

Георгиева подчерта необходимостта от фискални политики, които да оказват помощ на най-уязвимите сегменти от обществото, само че предизвести, че напъните би трябвало да бъдат ориентирани " с лазерен фокус върху семействата с по-ниски приходи ", с цел да се избегне деяние против течението на паричната политика.

Тя предизвести да не се разчита на надзор върху цените, който не е наличен, нито ефикасен.

Пандемията принуди доста страни да вземат повече заеми и в този момент доста от тях към този момент са изправени пред или са изложени на риск от дългови проблеми на фона на възходящите лихвени проценти. Това " покачва риска от разширение на дълговата рецесия ", което може в допълнение да навреди на световния напредък.

За да се понижи рискът, " огромните кредитори като Китай и кредиторите от частния бранш имат отговорността да работят ", сподели тя, призовавайки за " по-бързи и по-предвидими " дейности за преструктуриране на дълга.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР